A sheavajról

sheavajA sheavaj egy enyhén sárgás vagy csontszínű zsír, melyet az afrikai sheafa gyümölcséből nyernek ki. Leginkább kozmetikai szerekben használják, mint hidratáló, puhító vagy testápoló krém. A sheavaj étkezésre is alkalmas, így számtalan példa van rá, hogy főzésre, sütésre használják. Alkalmanként a csokoládéipar is felhasználja a kakaóvaj helyettesítésére, még annak ellenére is, hogy ízük némiképp eltérő.

 

A shea egy angolosított változata a s'í-nak, mely a Maliban használatos Bamana nyelven a fa nevét jelöli. A karité pedig a shea francia változata, mely a szenegáli Wolof nyelvből ered.

 

A sheavaj zsírsavai

Parmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav és arachidic. Eme öt zsírsavak mindegyikét tartalmazza a sheavaj. Azonban a legnagyobb arányban a sztearinsav és az olajsav alkotja a sheavajat: ez a két zsír együttesen a dió magjának 85-90%-át teszi ki. A sztearinsav és az olajsav nagy együttműködésben vannak egymással, mert a sheavaj szilárdságát a sztearinsav szabályozza, míg az olajsav ennek az anyagnak a puhaságáért felel. A két sav egymáshoz viszonyított aránya országonként, régiónként azonban igen nagymértékben eltér egymástól, így a különböző térségből származó sheavajak minősége is különböző. Példaként szolgál az ugandai sheavaj, mely sokkal puhább és hamarabb is olvad, mint más országok vaja. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy a karitévaj nagy mennyiségben tartalmaz karbolsavat is, melynek antioxidáns hatása igen jelentős.Kimutatták azt is, hogy az olajbogyó fenoltartalmánál, csak a sheavajé magasabb.  

 

A sheafa eloszlása és élőhelye

A sheafa csak a közép-afrikai országokban érzi jól magát, ez a klíma, ami leginkább megfelel a számára. Mivel a szavannai klíma a legmegfelelőbb e fa számára, így könnyen kikövetkeztethető, hogy a növény nagyon kedveli a meleget és jól viseli a szárazságot. Ez az időjárás és éghajlat szükséges ahhoz, hogy a karitéfa a megfelelő terméshozamot biztosítsa és így megfelően el legyünk látva sheavajjal.