Shea-vaj

A sheavaj felhasználása

(0/0)

Tradicionális alkalmazás

Afrikában a shea vajat leginkább étolajként használják fel: az eredeti afrikai fogások alapjaként szolgál a vaj. De ezenkívül szépészeti műveleteknél is alkalmazzák a fa értékes gyümölcsét: a nők hajukat shea vajjal formázzák, mivel kitűnő vízálló waxként működik. Ebben az országban még gyertyát is készítenek a karité vajból és gyógyászati célokra is felhasználják. Ugyancsak Afrika, ahol a shea vajat a különböző dobokra rákenik, hogy ezek a hangszerek sokáig használhatóak legyenek.

shea-vaj

Kozmetikaiipari felhasználás

Afrikán túl a karité vajat leginkább a szépségiparban találjuk meg, ahol a shea vajból hidratálókat, bőrfezesítőket és olyan tápláló termékeket állítanak elő, mint a testápolók vagy hajbalzsamok.

De egyre gyakrabban előfordul az is, hogy a szappanok egyes összetevői között megjelenik a shea vaj. E szappanok általában 5-7%-ban tartalmazzák a karité vajat, mely így kiválóan alkalmas a száraz kéz puhítására, nyugtatására. De nemcsak a kozmetikai ipar figyelt fel a shea vajra, hiszen a csokoládégyártásban is felhasználják a kakaóvaj helyettesítésére.

A shea vaj népszerűségének köszönheti, hogy a vállalatok többsége már 5 minőségi osztályba különítette el az egyes típusokat a könnyebb eligazodás érdekében: A jelölést kap a nyers és vizes változat, B-t a finomított, C-t az intenzíven finomított és D-t, mely a legtisztább mind közül. Létezik még egy E-vel jelölt is, mely sok szennyeződést tartalmaz. A kereskedelemben általában az A, B és C típusú shea vajat találjuk meg. Ezeknek színe a vajtól a szürkés sárgáig terjedhet, aromájuk emlékeztet a dióhéjra, melyet már a többi osztályból eltávolítanak.

Orvosi alkalmazás

A shea vajból nemcsak az afrikaiak, hanem mi is készítünk kenőcsöket, hiszen gyulladáscsökkentő és bőrpuhító hatással rendelkezik. A shea fa terméséből készített vajat felhasználják ezenkívül a napvédő krémekben is, habár az UVB sugárzástól csak kis mértékben véd, így nem helyettesítheti a napvédő krémek hatását.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).