A sheavaj előállítása

Itt az idő, hogy megtudjuk, hogyan jut el a kész shea vaj otthonunkba, hogyan állítják elő a karité fa terméséből. A gyümölcsből egy igen különleges és tradicionális eljárással vonják ki a karité vajat, melyet ma már ipari eszközökkel finomítanak.

shea-vaj

Első lépésben a termésnek el kell távolítani a külső rétegét, mely egy cellulóz. Ezután kiszárítják a napon a termést, és mikor már megfelelően száraz, akkor itt az ideje, hogy eltávolítsuk a külső burkot. Az afrikai országokban ezt a műveletet az asszonyok közösen végzik, a tradíció része az is, hogy általában az idősebb nők irányítják a folyamatot, míg a kisebb leányok kövekkel feltörik a gyümölcshéjat. Így választják el a gyümölcshúst a magtól.

Következő lépésként a zúzás következik. Ahhoz, hogy a gyümölcsből kinyerjük az értékes vajat, össze kell azt zúzni. Mivel ez egy igen nehéz munka, ezért általában az idősebb és erősebb nők végzik.

Majd mikor ezzel végeztek, az összezúzott diót meg kell sütni. Ezt egy nagy, nyitott edényben végzik, melyet nyílt tűzre helyeznek, így elérve a legnagyobb hatásfokot. Arra nagyon kell figyelniük, hogy az edényt mindig forgatni kell, máskülönben a vaj leég. Onnan tudják, hogy készen vannak a sütéssel, hogy a vaj megkeményedett. Ekkor történik az is, hogy a shea vaj enyhén füstössé válik. Miután végeztek a sütéssel kiteszik a napra, hogy teljesen kiszáradjon. Ekkor éri el a shea vaj azt a színt, melyről minden eredeti kész shea vajat fel lehet ismerni. De még nincs vége a folyamatnak...

A vajat még meg kell köszörülni: ez a neve annak a folyamatnak, mely során a már megpörkölt shea vajat egy simább masszává alakítják át víz hozzáadásával. A masszát kézzel gyúrják össze. A pasztát egy nagy teknőben kézzel gyúrják és folyamatosan vizet adnak hozzá, hogy ki tudják vonni az anyagból az olajat. A zsírrészecskék az anyag tetején fokozatosan kicsapódnak és túró formában megszilárdulnak. Ezt követően el kell távolítani belőle a felesleges vizet. Ezt lassú melegítéssel teszik, mely során a víz elpárolog és a tálban csak a shea vaj marad.

A shea vaj, ami már krémes és aranyló ezen a ponton hűvös helyre teszik, ahol kihűl és megkeményedik. Majd ezt követően apró labdákat formáznak belőle. És már mehet is Európába, Amerikába, ahol előszeretettel használják.

Hol kapható?

MM Gold Shea vaj 450ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 450ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 5035 Ft
Megnézem

MM Gold Shea vaj 100ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 100ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 2965 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!