A karité fa

A Vitellaria paradoxa vagy ismertebb nevén a shea fa vagy karité fa a Sapotaceae család egy faja, mely főként az afrikai országokban, Maliban, Kongóban, Ghánában, Guineában, Nigériában, Szenegálban, Szudánban és Ugandában terem. Akár a 35 méteres magasságot is elérheti, koronája is igen magas, sok elágazásból álló, sűrű, terebélyes és félgömb alakú. A kifejlett fák törzse általában rövid, 3-4 méteres, átmérőjük általában fél méter. A levelek sűrű fürtökbe állnak össze, spirálisan elrendeződve az ágakon. E hosszúkás levelek általában 5-15 centiméter hosszúak, fiatalkorukban rozsdavörösek, később sötétzöldek.

katité fa

A karité fa virágzata egy sűrű köteg, mely általában 30-40 virágot tartalmaz. Ezek a virágok színüket tekintve fehérek vagy krémszínűek és körülbelül 1,5 centiméter az átmérőjük. A shea fa termése egy sűrű, tápláló pépet tartalmaz, mely körülöleli az eléggé nagy, olajban gazdag magot, amiből magát a sheavajat nyerik ki. A gyümölcs 5-8 centiméter hősszú, 3-4 centiméter széles, elliptikus sárgászöld vagy sárga bogyó, melyen vastag, nyálkás terméshéj képződik. E gyümölcsök magja vöröses barna és ovális alakú.

A karité fa tehát hagyományosan egy afrikai fafajta. Termése potenciális táplálékként szolgál akkor, mikor a száraz évszak beköszönt és elkezdődnek az éhínség hónapjai. A termésekre azonban igen sokat kell várni, mivel a fa először húszéves korában terem, ekkor hozza első, nagy, szilvára hasonlító dióit. Ezután azonban igen sokáig bízhatunk e fában, ugyanis akár 200 éven keresztül is megfelelő hozamú termést biztosít.

A gyümölcsöknek 4-6 hónap szükséges a teljes éréshez, ezután szüretelik le és használják fel őket különböző célokra. Egy fa általában 15-20 kilogramm gyümölcsöt hoz, de ez a szám maximálisan 45 kilogramm lehet. Ha a gyümölcs húsát lehántjuk, akkor kilogrammonként körülbelül 400 gramm magot kapunk. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.

Hol kapható?

MM Gold Shea vaj 450ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 450ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 5035 Ft
Megnézem

MM Gold Shea vaj 100ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 100ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 2965 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!